Bokmässan

I år kommer Vitterhetssamfundet inte att delta på bokmässan – det blir helt enkelt för dyrt för oss. Den som känner SVS-abstinens kan dock få en touch av vår verksamhet i ett och annat program i Litteraturbankens monter, B01:04, till exempel Johan Svedjedal om Harry Martinson och Den förlorade vandringen på torsdag klockan 16. Och huvudredaktören kommer att befinna sig på mässan, men i Samfundet De Nios tjänst. Så den som vill prata textkritik, eller något helt annat, är välkommen till montern snett emot Litteraturbanken: B01:09.

Almqvist på Öland i 11 juli!

EN

EN EFTERMIDDAG MED ALMQVIST
Välkomna till en eftermiddag med föredrag och samtal om Carl Jonas Love Almqvists författarskap!

11 juli kl. 15.00 – ca 17
Hagets väg 33, Byxelkrok (Sjögrens lada)
Fri entré

Program:
Mats Malm, "Almqvist och textens röster"
Jonas Ellerström, "Almqvists Songes"
Paus
Gunilla Hermansson, "Almqvist och svenskheten"
Lennart Sjögren i samtal med Paula Henrikson om Almqvist och det lantliga

Arr. Svenska Vitterhetssamfundet

Avslutat avtal med Adlibris

Sedan förra veckan går det inte längre att beställa våra böcker via Adlibris. Däremot är böckerna fortfarande tillgängliga via andra internetbokhandlar och i den fysiska bokhandeln (om böckerna inte finns på plats kan de beställas). Vi har också en hel del äldre utgåvor som inte ligger i bokhandelns databas Bokinfo; dessa böcker kan man bara se i katalogen, som finns på webbsidan, och beställs direkt från oss.

Anledningen till att böckerna inte längre finns tillgängliga hos Adlibris är att de kräver att vi skriver under ett avtal där vi förbinder oss att genast leverera beställda böcker – och om vi inte kan göra det (vilket vi inte kan) måste vi anlita en extern distributör. Detta är dock inte ekonomiskt hållbart för oss. Och förmodligen inte heller för andra småförlag – så i slutänden blir det nog Adlibris som förlorar på att ha ett mindre sortiment från småförlag med smal utgivning.

Årsmöte den 31 maj

Vitterhetssamfundets årsmöte går i år av stapeln den 31 maj, kl. 15:30, i Svenska Akademiens ljusgård. Årsmötesanförandet hålls av vår senaste styrelseledamot, David Håkansson, som ska prata om "Stilmarkörer hos C.J.L. Almqvist". Årets Meddelanden, med kallelse till årsmötet och förra årets årsmötesansförande i tryckt form, kommer med posten i början av maj.

Nästa utskick

Vi skickar Dalin (tredje textvolymen poesi) till medlemmarna först om några veckor och då ihop med förra årets anförande (Carina Burman om Att skriva biografi över Bellman) och Meddelanden, med kallelsen till årsmötet den 25 maj klockan 15:30. På grund av rådande smittläge så kommer även årets årsmöte att försiggår via Zoom. Årets anförande kommer att hållas av Dick Claésson och handla om Anna Greta Wide.

Oscar Fredriks kyrka, Göteborg – som var Anna Greta Wides församlingskyrka mot slutet av hennes liv.

God jul!

Med en liten betraktelse från C.J.L. Almqvists ”Sesemana (Nittonde spelet)” (ur Om Svenska Rim; ett tidigt inlägg i varg-debatten…) vill vi önska en God Jul och så småningom ett litet mer normalt 2021 än det som varit!

Knappt någonting mig så förargar, 
Som då jag ser två glupska vargar 
Ta fast ett litet stackars vackert kid. 
Vid ett, likväl, jag dem med Bravo! helsar: 
Det är, när jag dem ser i form af vargskinnspelsar, 
Om vintertid.

Pris för god bokform 2019!

”L’Histoire de La Reine Christine” (utg. Eva Hættner Aurelius) som vi gav ut för ett år sedan i det gamla häftesutförandet, inkl. oskurna ark, har som en av 25 utvalda böcker i torsdags tilldelats pris av Svensk Bokkonst för god bokform 2019! Motiveringen lyder sålunda: ”Här får vi en blänkare från förr, uppfriskande okänslig för trender i en självmedvetet traditionell bok, formgiven och satt med dagens digitala redskap. Typografin som är klassisk och läsvänlig driver hela bokens uttryck. Ett möte skapas mellan gammalt och nytt som får traditionen att verka minimalistiskt avantgarde.”

Bulls Graphics tryckte boken och Michael Ernst, Textassistans, satte den. 

Prisutdelningen sändes direkt online vid Svensk Bokkonsts webbsida och kan även ses nu i efterhand. Vitterhetssamfundets huvudredaktör tar emot priset c:a 30 minuter in i sändningen.

Årsmötet den 27 augusti

Vi påminner om att årsmötet går av stapeln den 27 augusti klockan 15:30, i år på grund av rådande pandemi via Zoom. Meddela via mail till vitterhet(at)gmail.com om ni vill delta, så skickar vi en Zoom-länk till mötet samt även årsredovisningen och protokoll från förra årsmötet. Årsmötesanförandet hålls av Carina Burman, som föreläser om ”Att skriva biografi över Bellman”. Vi hoppas på god tillströmning av våra medlemmar, trots det digitala formatet!

Träsnittet har vi lånat från Litteraturbanken.

Utskick på väg – snart

Nu är äntligen allt klart inför utskicket med första medlemsboken för 2019, som blir tredje och sista årgången av Phosphoros i faksimil, med inledning av Paula Henrikson.

Bilden har vi lånat från Litteraturbanken.

Med utskicket följer även årets Meddelanden med kallelse till årsmötet, som enligt tidigare meddelande är framflyttat till den 27 augusti. Dessutom kommer mötet att ske via det digitala verktyget Zoom, eftersom vi inte törs tro att Covid-19-läget tillåter att vi håller årsmöte i den fysiska världen. Mer information om detta kommer i Meddelanden. Årsmötesanförandet, som hålls av Carina Burman och kommer att handla om Bellman, blir alltså också via Zoom. Ni som inte är bekanta med Zoom har nu sommaren på er att ladda ner verktyget/appen och öva!

Med utskicket följer även hela två anföranden; dels Lars Burmans från förra året, om Torsten Rudeen, dels Klaus Müller Willes från 2016, om Almqvists amerikanska handskrifter. Och med i utskicket följer också en påminnelse om att det är dags att betala in medlemsavgiften. Leveransen är att vänta i mitten av juni.

Medlemsutskick och årsmöte

Förra årets första medlemsbok, Phosphoros 1812/1813 i faksimil har dessvärre ännu inte kunnat levereras från tryckeriet men vi håller tummarna för att så snart kan ske – och då skickar vi ut boken till våra medlemmar. Med utskicket kommer även kallelse till årsmötet, som i år kommer att inträffa först den 27 augusti. Detta, förstås, på grund av rådande coronaläge. Årsmötesanförandet kommer att hållas av Carina Burman och handla om Bellman.

Med kommande utskick följer även förra årets anförande av Lars Burman, Diktaren, kärleken och döden. Om Torsten Rudeens författarskap, i tryckt form samt, som tidigare utlovats, 2016 års anförande av Klaus Müller-Wille, Arimans arkiv. Reflexioner kring editionen av C.J.L. Almqvists amerikanska handskrifter.